Göz Kırpma

NEDEN GÖZ KIRPARIZ:

Göz kırpma gözü öncelikle kurumaktan koruyan bir refleksdir. Ayrıca gözü kırpmak parlak ışıkların, parmak veya ona doğru gelen toz, kir gibi yabancı maddelerin, yabancı cisimlerin göz yüzeyine ulaşmasına engel olur. Ayrıca göz kırpma, göz yüzeyini besleyen ve temizleyen gözyaşı miktarını ve yapısını  düzenleyici etki gösterir.
Yenidoğan bir bebek dakikada sadece 2 kez göz kırpar. Bu, ergenlik döneminde dakikada 14-17 sayısına kadar ulaşır ve hayatın geri kalanında bu sayıda korunur. Göz kırpma sayısı ağrı, parlak ışık varlığı, sıcaklık ve nemdeki değişiklikler ve sohbet sırasında  verilen tepkiler doğrultusunda artabilir.

ÇOCUĞUM GÖZLERİNİ NEDEN SIK KIRPIYOR?
Aşırı göz kırpma, göz kapaklarının veya göz ön segmentinin problemlerinde (gözün kornea gibi en ön yüzeyindeki dokular), gözlük ihtiyacının olduğu kırma kusurlarında, ayrıca gözün aralıklı olarak dışa kaydığı durumlarda (sıklıkla aile tarafından farkedilmiştir)  veya erişkinde gözün kemik (orbita) boşluğundan öne doğru hafif dışarı çıktığı tiroid (Graves’) hastalığı gibi problemlerde ve stresde gözlenir. Aşırı göz kırpmanın teşhis edilmemiş bir nörolojik bozukluğun işareti olması çok nadirdir. Çocukluk yaşında tiklere bağlı da olabilir.
Sık göz kırpmanın ayırıcı tanısını bir çocuk göz hekimi yapar. Kirpik batması, korneal çizik (gözün ön yüzeyinde çizik), konjonktivit (pembe göz), gözde yabancı cisim veya gözü etkileyen alerji veya göz kuruluğu gibi bir problem varsa, bunlar biomikroskop denen gözü büyütücü bir mikroskopla kolayca teşhis edilebilir. Gözlük ihtiyacı sıklıkla damla ile genişletilmiş bir göz muayenesi gerektirir. Herhangi bir şaşılık (sıklıkla dışa kayma varlığı), göz doktorunun göz hareketlerini incelemesiyle teşhis edilecektir.

ÇOCUĞUM NEDEN GÜNEŞLİ ORTAMLARDA BİR GÖZÜNÜ KAPATARAK BAKIYOR?
Gözünde arasıra dışarı kayması olan çocuklar, özellikle parlak güneş ışığına maruz kaldıklarında, genellikle bir gözünü (sıklıkla kayan gözü) kapatır veya kısar ve o şekilde karşıya bakar. Eğer aile tarafından dışa kayma farkedilmemişse,   öncelikle çocuğun bir çocuk göz hekimi tarafından muayenesi önerilir. Gözü dışa kayan kişilerin parlak ışıkta bir gözünü kapatmasının kesin nedeni bilinmemektedir. Her durumda, göz kapalıyken çocuk iki gözünü birlikte kullanamaz. Bu durumda rahatlatma amacıyla güneş gözlüğü takması önerilir. Güneş gözlüğü takmayan küçük çocuklara, gözlerini güneşten korumak için kepli şapka önerilebilir. Böylece dışa kaymanın yarattığı göz kapama ihtiyacı kısmen ortadan kaldırılmış olur.

ÇOCUĞUMUN TİKİ Mİ VAR?
Tik küçük, tekrarlanan bir göz hareketidir. Çocuğun kendikişiliğini rahatça ortaya koymakta zorlandığını düşündüğü stresli durumlarında olabilceği gibi, yorgunluk veya can sıkıntısından da kaynaklanıyor olabilir. Genellikle iki gözü aynı anda etkiler. Semptomların ortalama yaşı 5 civarındadir;  erkeklerde  kızlardan iki kat daha fazla ortaya çıkar.
Sıklıkla aralıklı olarak tekrarlamakla birlikte, genellikle haftalar nadiren yıllar içinde tedavi olmaksızın düzelen iyi huylu bir durumdur. Yıllar içinde belli stres dönemlerinde yeniden ortaya çıkabilir. Nörolojik bir neden yoktur ve beyin taramaları ya da nörolojik değerlendirme gerekli değildir. Ancak çocuk birden fazla tik ve/veya kelime-seslerin tekrarlanması şeklinde  tik gösteriyorsa, bir nörolog tarafından muayene önerilir.
Bir çocuk göz doktoru, çocukta herhangi göz sorunu olmadığını belirledikten sonra, semptomlar kendi kendine azalma eğiliminde olduğundan, ebeveynlerin ve ailedeki diğer bireylerin çocuğun dikkatini tike çekmemesi, bu durumu tartışmaması en iyi öneri olacaktır. Devam eden tik durumlarında, stres, kaygı veya diğer olası tetikleyicileri yönetme yollarını belirlemede bir çocuk psikiatristinin yardımı istenir.