ŞAŞILIK CERRAHİSİ:
Göz yuvarlak, büyücek bir bilye şeklindedir ve gözü hareket ettiren kaslar gözün beyaz kısmı (skleraya; gözün dış kaplaması) üzerine yapıştırılmış elastik bantlara benzerler. Kaslar hareket ettiğinde göz pozisyon değiştirir. Göz hareketlerini sağlayan kasların tamamının kontrolü beyin tarafından gerçekleştirilir.
Cerrahi, kasların göz küresi üzerinde yapıştıkları bölgeden ayırılarak, gözün başka bir yerine yerleştirilmesi girişimidir. Cerrahi tedavi yöntemleri temel olarak göz dışı kasların güçlendirilmesi, zayıflatılması veya hareket yönlerinin değiştirilmesine yönelik girişimler olarak özetlenebilir.
CERRAH GÖZ KASLARINA NASIL YAKLAŞIR?
Kaslar, konjonktiva adı verilen ince bir şeffaf doku tabakası ile kaplıdır. Göz kapakları bir kapak spekulumu tarafından açık tutulur. Cerrah, göz kas(lar)ına erişmek için konjonktivayı keser ve ameliyat için hedeflenen kası belirlemek için küçük aletler kullanır. Deri kesisi yapılmaz. Şaşılık ameliyatı sırasında göz küresi göz yuvasından çıkarılmaz.
Ameliyat tarafımızdan çocuklarda ve erişkinlerde genel anestezi altında yapılmaktadır.
AMELİYAT SONRASI DÖNEMDE GÖZ KANLANMASI NE ZAMAN GEÇER?:
Ameliyattan sonra gözün beyaz kısmının kızarması normaldir. Kızarıklığın kaybolması büyük ölçüde ilk bir hafta-10 gün içine olsa da, tamamen kaybolması birkaç hafta veya nadiren aylar alabilir. Gözlerde ilk birkaç gün batma olur ve genellikle göz hareketi ile ağrı hissedilebilir. Ağrı, yapılan ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak genellikle birkaç gün sonra düzelir.
AMELİYATTAN SONRAKİ DÖNEMDE HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?
Ameliyattan sonraki dönemde antibiyotik/steroidli (kortizonlu) damlalar reçete edilir. İsteğe bağlı olarak ağızdan antiinflamatuar ilaç içeren şuruplar/erişkinlerde tabletler kullanılabilir.
Erişkin yaşta olup çalışan hastaların ameliyat öncesi çalıştıkları yerden 1 hafta-10 süre ile rapor almaları önerilir.
ŞAŞILIK AMELİYATINDAN SOINRA İPLİKLER ALINIR MI?
Ameliyatta kendiliğinen abzorbe olan (eriyen) iplikler kullanıldığından, ameliyat sonrası dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Konjuktiva dediğimiz dış tabakaya konan iplikler ortalama 3 hafta içinde kendiliğinden emilerek kaybolur. Bazı dış iplikler ise daha erken dönemde kendiliğinden düşer. Problem teşkil etmez.