Anormal Baş Duruşu

ANORMAL BAŞ POZİSYONU
ÇOCUĞUM NEDEN BAŞINI ÇEVİREREK BAKIYOR?

Anormal baş duruşu, başın düz baş pozisyonundan farklı bir yönde tutularak bakılması anlamındadır. Anormal baş pozisyonları, çene yukarı, çene aşağı, başın sağa veya sola eğilmesi, yüzün sağa veya sola dönmesi veya bu anormal baş pozisyonlarından herhangi birinin bir kombinasyonunu içerebilir.

ANORMAL BAŞ POZİSYONUNUN GÖZE BAĞLI NEDENLERİ:
1) Şaşılık: Bazen gözde şaşılık olduğunda, gözde kayma miktarı bazı pozisyonlarda tamamen düzelir ya da farklı bakış pozisyonlarına göre değişkenlik gösterir.  Bu durumda beyin çift görmeyi ortadan kaldırmaya ve/veya göz yorgunluğunu gidermeye çalıştığı bu pozisyonda  bakmayı tercih eder. Çocuk/ erişkin tipik olarak başını, kaymanın düzeliği veya azaldığı bu konuma yerleştirerek o şekilde karşıya bakar.

Örneğin, altıncı sinir felci, gözü dışa baktıran rektus kasının zayıflamasına neden olur ve bu nedenle hasta yüzünü etkilenen göze doğru döndürülerek bu pozisyondan karşıya bakmayı tercih eder.
Şaşılıktan kaynaklanan anormal kafa duruşunun diğer nedenleri arasında Duane sendromu, Brown sendromu, orbital duvar kırıkları ve tiroid göz hastalığına bağlı kısıtlı göz hareketi yer alır.
2) Nistagmus (göz titremesi): Nistagmus şiddeti (intansitesi) belirli bir baş pozisyonunda yavaşlıyorsa,  hastalar, başlarını döndürerek veya eğerek baktıkları bir pozisyon geliştirirler. Nistagmusun en yavaş olduğu, hatta durduğu bir baş pozisyonu varsa bu, sıfır noktası olarak adlandırılır. Baş pozisyonu amacı, azalan nistagmusla daha iyi bir görüş kalitesi sağlanmasıdır.
3) Gözler arasındaki görüş farkı: Bazen bir çocuk, daha iyi gören bir gözü hedefe daha yakın yerleştirmek için başını çevirir.
4) Pitoz: Pitoz (veya düşük göz kapağı) olan bir çocuk genellikle çeneyi yukarı kaldırarak, sarkık göz kapağının “altından” görmeye yardımcı olacaktır.

ÇOCUĞUM BAŞI EĞİK DURDUĞUNDA GÖREBİLİYOR MU?

BAŞINI EĞDİĞİNDE ÇOCUĞUMU UYARMALI MIYIM?

Evet, çoğu çocuk, eğer baş pozisyonu gözdeki bir problemden kaynaklanıyorsa, görüşlerini iyileştirme amacıyla belirli bir baş duruşu benimser. Bu nedenle, genel olarak, sorun çözülene kadar bu çocuklarda anormal baş duruşunu engellemeye çalışmamak gerekir

UZUN SÜREN BİR BAŞ POZİSYONU KALICI SORUNLARA YOL AÇABİLİR Mİ?
Baş pozisyonuna yol açan kayma düzeltildiğinde kişi başını düz tutabilir.
Ancak, önemli ölçüde anormal bir kafa duruşu boyun kaslarında kalıcı kasılmaya neden olarak, kronik boyun ağrısına veya baş ağrısına yol açabilir. Ayrıca baş eğikliği söz konusuysa ve gelişme çağında uygun şekilde düzeltilmez ise, yüz kemiklerinin anormal şekilde büyümesine ve kalıcı yüz asimetrisine neden olabilir.

BAŞ POZİSYONUNUN GÖZ DIŞI NEDENLERİ:
Boyun kaslarının (sternokleidomastoid) doğuştan kısalığı, başın eğilmesine neden olabilir. Buna genellikle konjenital tortikolis denir. Göze bağlı nedenlerden ayırılabilmesi için doktor muayenehanede yapılacak kapama testi teşhisi doğrular. Baş pozisyonu sıkılaşmış boyun kaslarından kaynaklanıyorsa, göz kapatıldığında aynı şekilde devam edecektir. Ancak şaşılık gibi oküler bir nedenden kaynaklanıyorsa, kapama yapıldığında baş pozisyonu açıkkenki haline göre daha düzelecektir.
Anormal bir baş pozisyonunun oküler olmayan diğer nedenleri arasında serebral palsi, kemik anormallikleri, oksipitoservikal sinostoz ve tek taraflı işitme kaybı yer alır.